Smoothie
Wat is een smoothie?
Bij een smoothie zijn de ingrediënten die je erin hebt gestopt niet meer als zodanig herkenbaar. De ingrediënten zijn niet meer los van elkaar te halen en vormen een nieuw geheel. In vakintegratie houdt dat in dat de vakken helemaal door elkaar aangeboden worden, er is geen onderscheid meer tussen de vakken. Alles vormt samen een nieuw geheel, waarin de aparte onderdelen niet meer te herkennen zijn. Deze 'smoothie'-vorm heet ook wel transdisciplinaire vakintegratie.
Bij deze vorm gaat het niet alleen om het aanleren van theorie, maar ook om de brede vorming van de leerlingen: vaardigheden zoals samenwerken, creativiteit en kritisch denken komen sterk aan bod. De vakken worden niet meer als zodanig genoemd. De lessen en lesdagen worden vormgegeven vanuit onderwijsdoelen, niet alleen vanuit vakdoelen.
Bijvoorbeeld, in het kringgesprek van groep 2 gaat het over de boot van Sinterklaas die gezonken is. De juf pakt dit op en gaat met de leerlingen kijken hoe ze Sinterklaas kunnen helpen. Eerst bespreekt de juf hoe een boot werkt en welke onderdelen een boot kan hebben (mast, ruim, motor, roer, ...). De kinderen denken na over hoe de nieuwe boot van Sinterklaas eruit moet komen te zien. Ze tekenen of knutselen deze boot, waarbij ze erover nadenken van welke materialen hij gemaakt moet worden. Daarna vergelijken de leerlingen hoeveel pakjes iedereen op hun boot heeft getekend. In de middag spelen de kinderen uit hoe verdrietig Sinterklaas was toen de pakjesboot gezonken was, hoe de nieuwe boot gebouwd werd en hoe blij Sinterklaas nu is met zijn nieuwe boot.
Voor dit niveau van vakintegratie hebben wij geen tips en ook geen stappen om tot het volgende niveau te komen, omdat er geen volgend niveau is.
Lesmethodes
Een methode voor transdisciplinaire vakintegratie is niet beschikbaar. Dit omdat deze vorm van vakintegratie gaat om leerlinggestuurd aanbod en een natuurlijke overloop van de onderwerpen.
Voordelen van dit niveau
- De leerlingen leren de onderwerpen bekijken vanuit verschillende invalshoeken en kunnen meer verbanden leggen tussen de onderwerpen.
- Het is niet alleen gericht op kennis, leerlingen ontwikkelen ook duurzame vaardigheden.
- Leerlingen kunnen hun eigen leervragen en interesses volgen.
Mogelijke hobbels
- Voor deze vorm van vakintegratie zijn er geen methodes beschikbaar en het is erg gebaseerd op de vragen van leerlingen, het kan dus lastig of tijdrovend zijn om onderwerpen voor te bereiden.
- Leerlingen op het autistische spectrum kunnen moeite hebben met deze vorm van onderwijs, omdat het voor hen niet altijd duidelijk is waar ze aan toe zijn en er geen strak onderscheid is tussen de onderwerpen.
- Misschien komen niet alle onderwerpen natuurlijk vanuit de leerlingen aan bod. Het vereist dus creativiteit van de docent om verschillende onderwerpen te linken aan de leervragen van de leerling, om zo de interesse op te wekken.